Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Ίντερνετ τα θετικά και αρνητικά

Ίντερνετ τα θετικά και αρνητικά .

 Το internet έχει διεισδύσει στην καθημερινή μας ζωή και σιγά σιγά επηρεάζει κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα. Με ένα κλικ μπορείς να μεταφερθείς σε ένα οποιοιδήποτε σημείο του κόσμου , να μάθεις ότι σε ενδιαφέρει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και να μιλήσεις με τους φίλους σου όσο μακριά και αν είναι χωρίς να χρειαστεί να βρεθείτε. Ακόμα μπορείς να αποκτήσεις την αγαπημένη σου ταινία  τραγούδι η οτιδήποτε άλλο δωρεάν. Όλα αυτά ακούγονται αναμφίβολα πολύ δελεαστικά αλλά κατά πόσο είναι  αληθινά και τι κρύβεται πίσω από αυτό το σύνολο παροχής υπηρεσιών που λέγετε interneτ και φαντάζει τέλειο; Όπως όλα τα πράγματα στη ζωή μας έτσι και το ιντερνετ έχει τα θετικά και τα αρνητικά στη χρήση του.

Τα θετικά της χρήσης του διαδικτύου μπορούν να αναζητηθούν από τη στιγμή που το χρησιμοποιούμε ως εργαλείο για να ενημερωθούμε να διευκολυνθούμε και να μάθουμε από αυτό. Έτσι λοιπόν θετικά μπορούμε να χαρακτηρίσουμε την ταχύτατη επικοινωνία μας με κάποιο άτομο, τη  συλλογή πολλών πληροφοριών σε λίγο χρόνο, την ταχύτερη εξυπηρέτηση μας σε διάφορες υποχρεώσεις μας ,πληρωμή λογαριασμών μας ,τη διευκόλυνση μας σε πολλούς τομείς της ζωής μας π.χ. οργάνωση μια επιχείρησης με ηλεκτρονικά προγράμματα και πολλά ακόμα πράγματα που κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη.

Στην παρατεταμένη έκθεση μας στο internet δημιουργούνται πολλά προβλήματα τα οποία αποτελούν τα αρνητικά της χρήσεις του υπολογιστή .Καταρχάς μπορούμε να εκθέσουμε τον υπολογιστή αλλά κυρίως εμάς σε κινδύνους τους οποίους όμως μπορούμε πολύ εύκολα να αποφύγουμε αρκεί να είμαστε υπεύθυνοι ,ενημερωμένοι και να έχουμε αυτοπειθαρχία. Τέτοιοι κίνδυνοι είναι η έκθεση του υπολογιστή μας σε ιούς αλλά βασικότερα η έκθεση της προσωπικής μας ζωής με αποτέλεσμα να προκαλούμε διάφορες αρνητικές καταστάσεις για τον εαυτό μας. Ένα ακόμη αρνητικό είναι ότι το ίντερνετ  είναι, όπως και όλα τα ΜΜΕ, ένα μέσο κατευθυνόμενης πληροφόρησης προκαλώντας έλλειψη προσωπικής άποψης και μπορεί ο καθένας να μας χειραγωγήσει και να μας κάνει πιόνια του. Επίσης δυο πολύ αρνητικά πράγματα στην χρήση του υπολογιστή είναι η αλλοτρίωση των ανθρωπίνων σχέσεων δηλαδή κάποιος νέος της εποχής μας θα προτιμήσει να μιλήσει μέσω ιντερνετ με έναν φίλο του από το να βρεθούν και να μιλήσουν ,αυτό δεν είναι παράλογο αν σκεφτεί κανείς πόσο ελεύθερο χρόνο έχουν οι νέοι σήμερα, αυτό λοιπόν οδηγεί αυτόματα στο να χαθεί η αυθεντική επικοινωνία, τα συναισθήματα σε έναν διάλογο και οι εκφράσεις με αποτέλεσμα να απομακρύνονται και οι άνθρωποι μεταξύ τους .Η αποξένωση από τα πρόσωπα και το περιβάλλον στο οποίο ζούμε είναι μια ακόμα σκληρή πραγματικότητα της εποχής μας. Τέλος όλες οι πληροφορίες που παίρνουμε από το διαδίκτυο δεν είναι σωστές. Πολλές φορές είναι προσωπικές απόψεις άλλων που θέλουν να μας επηρεάσουν.

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω βγάζουμε το συμπέρασμα ότι η χρήση του υπολογιστή θα πρέπει αναμφίβολα να γίνετε σε μεγάλο βαθμό και από όλες γενιές αρκεί να έχουμε στο μυαλό μας μερικές μαγικές λέξεις: υπευθυνότητα , αυτοσυγκράτηση ,αυτοπειθαρχία και πάνω απ όλα ισορροπία και μέτρο.
 
Δεν χρειάζεται να επιβάλουμε τα μικρά παιδιά στον υπολογιστή να παίξουν δήθεν διδακτικά και έξυπνα παιχνίδια ο κλασικός τρόπος 
παιχνιδιού είναι ο ποιο σωστός και υγιής .   





Τέλος πρώτου μέρους Φως Ιλαρόν .     

14 σχόλια:

ΑΝΘΗ είπε...

Καλησπέρα, Φως ιλαρόν!

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στη χρήση του Ίντερνετ σήμερα. Στέκομαι σε δυο που θεωρώ πολύ σημαντικά: α) στην αλλοτρίωση των ανθρωπίνων σχέσεων και β) στην υπερβολική χρήση του από τα παιδιά μας.
Ας προασπίσουμε ο ένας τον άλλο με αγάπη. Μπορεί η τεχνολογία να φέρνει κοντά ανθρώπους, αλλά δημιουργεί κι επικίνδυνους δρόμους, ιδιαίτερα στις νεανικές ψυχούλες που μεγαλώνουν δίπλα μας!
Καλό βράδυ!

ΦΩΣ ΙΛΑΡΟΝ είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με αυτά που λες καλή μου Ανθή, δεν χρειάζεται να επιβάλουμε τα μικρά παιδιά στον υπολογιστή να παίξουν δήθεν διδακτικά και έξυπνα παιχνίδια ο κλασικός τρόπος παιχνιδιού είναι ο ποιο σωστός και υγιής .

Ο Θεός να φωτίζει τον κάθε γονέα να κάνει πάντα το σωστό !

Φως Ιλαρόν

MATIZ είπε...

Όντος το Ιντερνετ θέλει προσοχή και μέτρο περημένο τη συνέχεια .

Ενημέρωση http://photosunexpectedtiinfront.blogspot.com/ σε περημένο τέλος ιστορίας Μουτότο :)

ΦΩΣ ΙΛΑΡΟΝ είπε...

καλωσόρισες ΜΑΤΙΖ θα σε επισκεφτώ φίλε μου :-)

Φως Ιλαρόν

ANAZHTHΣH είπε...

Ενδιαφέρον το κείμενό σου,
κι εγώ τελευταία προσπαθώ να μειώσω-ελέγχω το χρόνο που διαθέτω στον υπολογιστή...

ΦΩΣ ΙΛΑΡΟΝ είπε...

Χαίρετε καλή μου ANAZHTHΣH το θέμα είναι ο χρόνος που σπαταλάμε στον υπολογιστή μας είτε επαγγελματικά είτε ερασιτεχνικά να κάνουμε κάτι δημιουργικό αλλά και ευχάριστο, για μας και τους άλλους και βέβαια δεν χρειάζεται με τις ώρες , αλλά από την άλλη για να φτιάξεις κάτι δημιουργικό ΄θέλει κόπο !
Να είσαι πάντα καλά καλή μου ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ χάρηκα που ΄πέρασες :)

Φως Ιλαρόν

Ανώνυμος είπε...

Οι γονείς πρέπει να έχουν το νου τους σχετικά με τη χρήση ίντερνετ από τα παιδιά τους.. αλλά έχουν και τα ίδια την ευθύνη.. να είσαι καλά!

Σαλογραια η Ευαν.Παναγοπούλου-Κουτσούκου είπε...

Φωτάκι μου
να είσαι πάντα χαρούμενο και κεφάτο!
Οι επισημάνσεις για το Ίντερνετ σωστές αλλά τα μικρά παιδιά βρίσκονται σε ΜΕΓΑΛΟ κινδυνο με τη χρήση του.
Μακάρι οι γονείς να ΜΗΝ είχαν ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 25 ΧΡΟΝΩ...

Mysteri planet είπε...

Επέστρεψα και μοιράζω βραβείο φιλίας σε όλους τους καλούς μου ίντερνετ φίλους και φίλες .
Αγαπητέ Φως Ιλαρόν σου χαρίζω με εκτίμηση OSKAR καλής δικτυακής φιλίας έλα να το πάρεις σε περιμένει! Ενδιαφέρων η ανάρτησή σου για το ιντερνέτ θα επανέλθω καλέ μου φίλε και θα τα πούμε σε χαιρετώ προς το παρών περημένο !

Mysteri planet

ΦΩΣ ΙΛΑΡΟΝ είπε...

Άργησα να απαντήσω :

Αγαπητέ ανώνυμε ,ναι έτσι είναι για τα μεγάλα παιδιά όχι όμως και για τα μικρά, εμείς έχουμε το μέγιστο της ευθύνης !

Φως Ιλαρόν

ΦΩΣ ΙΛΑΡΟΝ είπε...

Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια καλή μου Σαλογραία, μέχρι τα 25 ; ακατόρθωτο το βρίσκω ...)

ΦΩΣ ΙΛΑΡΟΝ είπε...

Mysteri planet ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνεις !!! αμοιβαία η εκτίμηση φίλε καλωσόρισες !!

ΦΩΣ ΙΛΑΡΟΝ

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

Πέρασμα μου για να μάθω νεα σου και να ευχηθώ καλή εβδομάδα για όλους μας.
Πολυ καλο το θεμα της αναρτησης σου και θα συμφωνησω.Το ιντερνετ πρεπει να χρησιμοποιειται σαν εργαλειο για την ευρεση πληροφοριων και οχι να γινει ο σκοπος της ζωης μας.Οσο τωρα για τα μικρα ποδια πιστευω ευθυνη εχουν και οι γονεις.

Ορθόδοξος είπε...

Με την ευκαιρία των εορτών το ιστολόγιο Αθεΐα, η άρνηση της αλήθειας εύχεται σε όλο τον κόσμο υγεία, ευτυχία και ότι άλλο επιθυμεί ο κάθε ένας μας προσωπικά.

Θερμές ευχές για ένα ευλογημένο καινούργιο χρόνο για εσάς και τις οικογένειες σας !!!