Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Η Ανάσταση του Χριστού και της ψυχής μας ετοιμασία 2

Τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα και τα πάθη που απορρέουν από αυτά .
1 Υπερηφάνεια  .
2 Φιλαργυρία .
3 Πορνεία .
4 Φθόνος .
5 Γαστριμαργία .
6 Θυμός  .
7 Ακηδία = αμέλεια ,μικροψυχία .
Για να ξεριζωθούν αυτές η αμαρτίες πρέπει ο Πνευματικός δηλ . εξομολόγος μπορεί να είναι ένας εκ 
των ιερέων =  ιερέας  η επίσκοπος ποτέ δεν εξομολογεί 
ένας διάκονος η ακόμα και έξω από την Εκκλησία ψυχολόγος η Μηκρούτσικος στα κανάλια η σύζυγος του 
ιερέα . Και φυσικά για να εξομολογεί ο ιερέας η ο επίσκοπος πρέπει να έχει κανονική και ορθόδοξη χειροτονία , διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό την Αποστολική Διαδοχή . οι αμαρτίες απορρέουν πάθη που είναι θανάσιμα για την ψυχή μας  η { υπερηφάνεια } απορρέει : Κενοδοξία , καύχηση , υποκρισία , ανυποταξία , κ.λ.π. Η { Φιλαργυρία } απορρέει : Πλεονεξία , σκληροκαρδία , κλοπή , ψεύδος , αδικία , ιεροσυλία , απιστία κ.λ.π Η { Πορνεία }  απορρέει : Μοιχεία , αρσενοκοιτία , κτηνοβασία , αιμομιξία , παρθενοφθορία , παιδική πορνεία , αθεοφοβία κ.λ.π. Ο {Φθόνος}  απορρέει : Έχθρα , φιλονικία , καταλαλιά ,
προδοσία , απάτη , φόνος , αχαριστία ,κ.τ.λ. Η   {Γαστριμαργία} απορρέει : Λαιμαργία , μέθη , ασωτία ,
φιληδονία , λαγνεία , κ.τ.λ. Ο {Θυμός} απορρέει : Βλασφημία , μίσος , μνησικακία , κατάρα , μάχη , φόνο κ.λ.π. Η { Ακηδία απορρέει : έλλειψη καλών έργων , νωθρότης , αγανάκτηση για το καλό .

Γιαυτό φίλοι μου χρειάζεται  μεγάλος αγώνας για την ανάσταση της ψυχής μας .

[ Βιβλιογραφία : Εξομολογητάριον Αγ. Νικοδήμου του αγιορείτη    σχολιασμός Φως Ιλαρόν ]          
 

11 σχόλια:

ΑΝΘΗ είπε...

Μεγάλος ο αγώνας, σπουδαίος όμως ο προορισμός!
Ευλογημένη Κυριακή!

suncitizen είπε...

Δεν υπάρχουν 7 θανάσιμα αμαρτήματα για την ορθοδοξία.
Είναι κόλπο των Δυτικών και απορρέει απο την αρχαία αριθμοσοφία που ήθελε το επτά σαν ιερό αριθμό (επτα - σεπτά).
7 Σοφοί της αρχαιότητας
7 θάυματα του κόσμου
7 ημέρες της Δημιουργίας
7 οι οπές τις κεφαλής
κλπ

Για την ορθοδοξία θανάσιμο αμάρτημα είναι η βλασφημία κατά του Αγ Πνεύματος. Κυρίως, βέβαια, θεωρητικά. Δηλαδή, η απιστία στην παντοδυναμία του Θεού. Γι αυτό θα δεις στο Ευαγγέλιο να γράφει : "Καὶ οἱ παραπορευόμενοι ἐβλασφήμουν αὐτὸν κινοῦντες τὰς κεφαλὰς αὐτῶν καὶ λέγοντες· Οὐὰ, ὁ καταλύων τὸν ναὸν καὶ ἐν τρισὶν ἡμέραις οἰκοδομῶν! 30 σῶσον σεαυτὸν καὶ κατάβα ἀπὸ τοῦ σταυροῦ. 31 ὁμοίως δὲ καὶ οἱ ἀρχιερεῖς ἐμπαίζοντες πρὸς ἀλλήλους μετὰ τῶν γραμματέων ἔλεγον· Ἄλλους ἔσωσεν, ἑαυτὸν οὐ δύναται σῶσαι. 32 ὁ Χριστὸς ὁ βασιλεὺς Ἰσραὴλ καταβάτω νῦν ἀπὸ τοῦ σταυροῦ, ἵνα ἴδωμεν καὶ πιστεύσωμεν αὐτῷ. "
Η Βλασφημία εντοπίζεται στο ότι λένε πως ο Ιησούς δε μπορει να καταλύσει το ναο (σώμα του) και να τον φτιάξει σε τρεις μέρες , ότι δε μπορεί να σώσει τον εαυτό του, ότι δε μπορει να κατέβει από το σταυρό κλπ.

ΕΥΗ ΚΟΥΚ είπε...

Πιστεύω πως όλα τα αμαρτήματα και η αντιμετώπισή τους απο τον πνευματικό είναι καθαρά προσωπική υπόθεση και γι αυτό η λύση που δίνει είναι πάντα κατά περίπτωση...
Βέβαια χρειάζεται αγώνας μεγάλος για να αποβάλουμε απο πάνω μας όλα αυτά!!
Εγώ θεωρώ χειρότερα όλων την σκληροκαρδία, την έλλειψη αγάπης για τον συνάθρωπο.

ΦΩΣ ΙΛΑΡΟΝ είπε...

Αγαπητή ΑΝΘΗ άργησα λίγο να απαντήσω αλλά δεν υπήρχε χρόνος!

Έτσι είναι καλή μου όπως τα λες είναι μεγάλος αγώνας, γιατί κατά την εξομολόγηση χρειάζεται ιδιαιτέρως προσοχή! Άλλο είναι να δείχνουν εξωτερικά οι άνθρωποι τι μπορούν να κάνουν, κι άλλο το πως μπορούν να το κάνουν. ο διάβολος χτυπάει με τη ραθυμία , και την αμέλεια.

Σπουδαίος όμως ο προορισμός για το ξέπλυμα , ξερίζωμα των αμαρτιών από την ψυχή μας.

Να είσαι πάντα καλά αγαπητή ΑΝΘΗ !

ΦΩΣ ΙΛΑΡΟΝ

ΦΩΣ ΙΛΑΡΟΝ είπε...

@ suncitizen νομίζω ότι έχεις μεγάλο λάθος δηλαδή ο Άγιος Νικοδημος ο αγιορείτης ρώτησε τους Δυτικούς; δεν νομίζω δεν χρειάζεται να το κουράσουμε καθόλου είσαι ΛΑΘΟΣ .

Για τη βλασφημία κατά του Αγίου Πνεύματος Ναι είναι θανάσιμο αμάρτημα και ασυγχώρητο από τον Θεό ,όταν λέγεσαι χριστιανός ορθόδοξος και δεν δέχεσαι τα επτά Μυστήρια της Εκκλησίας όπου εκεί το Άγιο Πνεύμα ενεργεί είναι ασυγχώρητο .

ΦΩΣ ΙΛΑΡΟΝ

ΦΩΣ ΙΛΑΡΟΝ είπε...

Καλή μου EYH ΣΥΜΦΩΝΟ Μαζί σου .



ΝΑ είσαι πάντα καλά !

ΦΩΣ ΙΛΑΡΟΝ

hliasstrat είπε...

ΚΑΛΗ ΜΕΡΑ...

Mysteri planet είπε...

Χαίρετε ΦΩΣ ΙΛΑΡΟΝ συμφωνώ απόλυτα μαζί σου φίλε μου χρειάζεται μεγάλος αγώνας για την ανάσταση της ψυχής μας . Γιαυτό και υπάρχουν οι 7
αντίστοιχες Αρετές:

Ταπείνωσις
Ελεημοσύνη
Νηστεία
Σωφροσύνη
Αγάπη
Μακροθυμία
προσευχή

Φυσικά χωρίς εξομολόγηση των αμαρτιών δεν σώζετε οι ψυχή μας.
Χρειάζεται ταπείνωση που απορρέει εξομολόγηση , μετάνοια από την πρώτη αρετή .

Μετάνοια ονομάζουμε τη βαθιά συναίσθηση του ανθρώπου ότι είναι αμαρτωλός.Ο Χριστός ο ίδιος απευθυνόμενος προς τους Αποστόλους και μετέπειτα τους διαδόχους τους, τους Κληρικούς είπε :[ ΛΑΒΕΤΕ ΠΝΕΥΜΑ ΑΓΙΟΝ ΑΝ ΤΙΝΩΝ ΑΦΗΤΕ ΤΑΣ ΑΜΑΡΤΙΑΣ , ΑΦΙΕΝΤΑΙ ΑΥΤΟΙΣ, ΑΝ ΤΙΝΟΝ ΚΡΑΤΗΤΕ, ΚΕΚΡΑΤΗΝΤΕ.](Ιωάν. κ 23)Μετάφραση : Λάβετε αγία πνευματική εξουσία ,σε όσους συγχωρήσετε τις αμαρτίες *λόγω μετανοίας και εξομολογήσεως* σε αυτούς συγχωρούνται, σε όσους τις αφήνετε ασυγχώρητες *λόγω αμετανοησίας και μη εξομολογήσεως* μένουν ασυγχώρητες.


Ο suncitizen έχει το απόλυτο λάθος η αριθμοσοφία των τσαρλατάνων μελλοντολόγων δεν έχει καμία σχέση με την Ορθοδοξία τέλος.


Αυτά να μην σε κουράζω. Αν θες πέρνα από το μπλοκάκι μου έχω καινούριο θέμα προς συζητήσει...

Σε χαιρετώ εν Χριστό αδελφέ.

Mysteri planet

Ορθόδοξος1980 είπε...

Έχείς δίκιο φίλε μου χώρρις άλο.θα συνηστούσα να μην μπερδέυουν αλλοί που δεν έχουν ίδέα Χρίστου μέσα τους και να μη λένε πράγματα που δεν στέκουν εντέλως αστήρικτα.Ο ΘΕΟΣ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΦΙΛΕ.

ΦΩΣ ΙΛΑΡΟΝ είπε...

Καλώς ήρθες Mysteri planet σε ευχαριστώ για το σχόλιό σου επειδή κάλυψες το καινό που υπήρχε σε αυτή μου την ανάρτηση, και συμφωνώ μαζί σου αν καταφέρουμε να ποτίσουμε την ψυχή μας με την πρώτη αρετή την Ταπείνωση και αν πράγματι κάνουμε αληθινή εξομολόγηση θα συγχωρεθούν οι αμαρτίες μας είτε μεγάλες είτε μικρές .


Να είσαι πάντα καλά εν Χριστό αδελφέ ,ερχομέ σύντομα στο μπλοκάκι σου ρίξω μια ματιά το καινούριο σου θέμα και θα τα πούμε μόλις βρω το χρόνο.

ΦΩΣ ΙΛΑΡΟΝ

ΦΩΣ ΙΛΑΡΟΝ είπε...

Καλώς ήρθες ορθόδοξε 1980 στο μπλοκάκι μου δεν χωράει η αίρεση καλέ μου φίλε, γιατί λέμε λόγια Χριστού ! Ο Θεός να μας φωτίζει!


ΦΩΣ ΙΛΑΡΟΝ