Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2009


Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος 
Λίγα λόγια ως φόρο τιμής στον μεγάλο πατέρα και 
διδάσκαλο της Εκκλησίας που τον τιμά καθημερινά
τελώντας την Θεία Λειτουργία που αυτός έγραψε .
   Ο μεγάλος αυτός Πατέρας και Διδάσκαλος της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας γεννήθηκε το 347 μ.Χ. στην Αντιόχεια της Συρίας. Πατέρας του ήταν ο στρατηγός Σεκούνδος και μητέρα του η Ανθούσα, μια ευσεβέστατη, ενάρετη και μορφωμένη χριστιανή. Γρήγορα έμεινε ορφανός από πατέρα, και η μητέρα του - χήρα τότε 20 ετών - τον ανέθρεψε και τον μόρφωσε κατά τον καλύτερο χριστιανικό τρόπο.

Ήταν ευφυέστατο μυαλό και σπούδασε πολλές επιστήμες στην Αντιόχεια - κοντά στο διάσημο τότε ρήτορα Λιβάνιο - αλλά και στην Αθήνα. Όταν αποπεράτωσε τις σπουδές του, επανήλθε στην Αντιόχεια και αποσύρθηκε στην έρημο και σε ένα από τα πολλά μοναστήρια στα γύρω βουνά της Αντιόχειας για πέντε χρόνια, όπου ασκήτευσε προσευχόμενος και μελετώντας τις Αγίες Γραφές.

Ασθένησε όμως και επέστρεψε στην Αντιόχεια, όπου χειροτονήθηκε διάκονος - το 381, σε ηλικία 34 ετών - από τον Αρχιεπίσκοπο Αντιοχείας Μελέτιο. Πέραν των λειτουργικών του καθηκόντων ασχολείται με τη συγγραφή και το φιλανθρωπικό έργο της τοπικής Εκκλησίας που συντηρούσε καθημερινά 3.000 άτομα.

Αργότερα δε από τον διάδοχο του Μελετίου Φλαβιανό χειροτονήθηκε πρεσβύτερος σε ηλικία 40 ετών. Κατά την ιερατική του διακονία ανέπτυξε όλα τα ψυχικά του χαρίσματα, πύρινο θείο ζήλο και πρωτοφανή ευγλωττία στα κηρύγματά του. Έσειε και συγκλόνιζε τα πλήθη της Αντιόχειας και συγκινούσε τις ψυχές των ανθρώπων βαθύτατα. Ο κόσμος έλεγε ότι «έρεε χρυσός» από το στόμα του, γι’ αυτό και τον ονόμασαν Χρυσόστομο.

Η φήμη του έφτασε μέχρι τη Βασιλεύουσα και έτσι, την 15η Δεκεμβρίου 397, με κοινή ψήφο βασιλιά Αρκαδίου και Κλήρου, έγινε Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης, κάτι που ο ίδιος δεν επεδίωξε ποτέ. Και από την θέση αυτή ο ιερός Χρυσόστομος, εκτός των άλλων, υπήρξε αυστηρός ασκητής και δεινός ερμηνευτής της Αγίας Γραφής, όπως φαίνεται και από τα πολλά συγγράμματά του (διασώθηκαν 804, περίπου, ομιλίες του).

Ως Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης, φρόντισε για τη μόρφωση του Κλήρου, εργάστηκε για τη διάδωση του Χριστιανισμού σε βάρβαρους λαούς, προστάτεψε τους φτωχούς και δυστυχισμένους, ιδρύοντας πολλά φιλανθρωπικά ιδρύματα. Έργο επίσης του Χρυσοστόμου είναι και η Θεία Λειτουργία, που τελούμε σχεδόν κάθε Κυριακή, με λίγες μόνο, από τότε μετατροπές.

Ο ιερός Χρυσόστομος κατά τη διάρκεια της πατριαρχείας του, υπήρξε αδυσώπητος ελεγκτής κάθε παρανομίας και κακίας. Αυτό όμως έγινε αιτία να δημιουργήσει φοβερούς εχθρούς, και μάλιστα την ίδια την αυτοκράτειρα Ευδοξία, επειδή ήλεγχε τις παρανομίες της. Αυτή μάλιστα, σε συνεργασία με τον τότε Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόφιλο (ενός μοχθηρού και ασεβούς ανθρώπου), συγκάλεσε σύνοδο (παράνομη) από 36 επισκόπους (όλοι τους πνευματικά ύποπτοι και δυσαρεστημένοι από τον Άγιο) στο χωριό Δρυς της Χαλκηδόνας και πέτυχε την καθαίρεση και εξορία του Αγίου σε χωριό της Βιθυνίας.

Η απόφαση όμως αυτή εξερέθισε τα πλήθη, ώστε αναγκάστηκε αυτή η ίδια η Ευδοξία να τον ανακαλέσει από την εξορία και να τον αποκαταστήσει στο θρόνο με άλλη συνοδική αθωωτική απόφαση (402) . Αλλά λίγο αργότερα, η ασεβής αυτή αυτοκράτειρα, κατάφερε πάλι να εξορίσει τον Άγιο (20 Ιουνίου 404).

Σταθμοί στη μαρτυρική του πορεία ήταν η Χαλκηδόνα, η Νικομήδεια, η Νίκαια, η Άγκυρα, η Καισάρεια. Μετά διατάχθηκε να μετακινηθεί στην Κουκουσό της Αρμενίας όπου έμεινε 3 χρόνια και έγραψε 204 εξαίρετες επιστολές σε διάφορα πρόσωπα και από κει στα Κόμανα, όπου μετά από πολλές κακουχίες και άλλες ταλαιπωρίες πέθανε το 407 μ.Χ.

Να σημειώσουμε εδώ, ότι ο ιερός Χρυσόστομος πέθανε την 14η Σεπτεμβρίου, αλλά λόγω της εορτής της υψώσεως του Τιμίου Σταυρού μετατέθηκε η εορτή της μνήμης του την 13η Νοεμβρίου. Επίσης την 15η Δεκεμβρίου εορτάζουμε τη χειροτονία του σε Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως και την 27η Ιανουαρίου την ανακομιδή των λειψάνων του. Η μνήμη του εορτάζεται και την 30η Ιανουαρίου μαζί με τον Μέγα Βασίλειο και τον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο, των Τριών Ιεραρχών. Τέλος την 26η Φεβρουαρίου εορτάζουμε την χειροτονία του σε πρεσβύτερο.

Υπήρξε και αναγνωρίζεται ως ο πιο άριστος και δημοφιλής διδάσκαλος της Χριστιανικής Εκκλησίας. Κανένας δεν εξήγησε όπως αυτός, με τόσο πλούτο και τόση σαφήνεια τα νοήματα των θείων Γραφών, ούτε υπήρξε εφάμιλλος του στην ετοιμολογία, την απλότητα αλλά και στη φλόγα και τη δύναμη της ρητορείας. Υπήρξε ρήτορας θαυμαστός, λογοτέχνης απαράμιλλος, βαθύτατος και διεισδυτικώτατος, ψυχολόγος και καταπληκτικός κοινωνιολόγος με αίσθημα χριστιανικής ισότητας, χωρίς προνομιούχους, με καθολική αδελφότητα. Ανήκει σε αυτούς που φαίνονται «ως φωστήρες εν κόσμω» δηλαδή σαν φωτεινά αστέρια μέσα στο κόσμο.6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλημερα ΦΩΣ ΙΛΑΡΟΝ Φωτεινοτατος αγιος και κορυφη κορυφων,με βαθια νοηματα και πληρης πνευματος Αγιου.Βοηθεια μας η ευλογια του. Αγαπητε μου ΦΩΣ ΙΛΑΡΟΝ εισαι απο τα αγαπημενα μου ιστολογια,συγχωρεσε το λαθος μου παρακαλω σε.Με ψηφησαν ακαταλληλου περιεχομενου απο Λατινικη ή Βραζιλια και στην προσπαθεια μου να τους βγαλω εχω σβησει πολλα αγαπημενα.Σε ευχαριστω που με ενημερωσες.Η ευλογια του Κυριου μας να φωτιζει τον νουν μας με νουν σοφιας.Χαιρετω σε.

ΦΩΣ ΙΛΑΡΟΝ είπε...

Να είσαι πάντα καλά sarpfiros και εγώ φοβήθηκα μήπως σε έβγαλα κατά λάθος γιατί με ενόχλησε ένα αστρολογίας μπλοκ αλλά ευτυχώς το έβγαλα αλλά κράτησα τον φίλο μου τον {Άνεμο} που είναι λίγο πνεύμα αντιλογίας.

Να το ξέρεις ότι και εσύ είσαι από τα αγαπημένα ιστολογια και σε ευχαριστώ που με προτίμησες.

Ο θεός να σε έχει πάντα καλά αγαπητέ εν Χριστό αδελφέ.Διευχόν

Σαλογραια είπε...

Καλησπέρα Φωτάκι μου.
Να έχεις την ευχή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου.
Έχουμε και μεις στο σπίτι μια ωραιότατη ξύλινη εικόνα του...
Οι άγιοι είναι τα μεγαλύτερα αδέρφια μας, οι συμπαραστάτες μας στο δρόμο της Πίστης...

ΦΩΣ ΙΛΑΡΟΝ είπε...

Να έχεις την ευχή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στην οικογένειά σου αγαπητή εν Χριστό Σαλογραία. Διευχόν.

Anemos είπε...

Καλησπέρα φίλε. Μόνο να ξέρεις πως αν οι φίλοι σου δεν είναι ανεκτικοί και πρέπει να φύγω, δε θα παρεξηγηθούμε... το είχαμε πει κι από την αρχή άλλωστε κι αυτό δε θα αλλάξει ποτέ. Γιατί η αλήθεια είναι πως συχνά δεν είμαι και ήπιος στις κρίσεις μου. Και όσο ένας άνθρωπος βρίσκει λύσεις σε πράγματα που με βρίσκουν διάφωνο, δε θέλω να του στέκομαι εμπόδιο, ή ανασταλτικός παράγοντας στον τρόπο ζωής του.

ΦΩΣ ΙΛΑΡΟΝ είπε...

Φίλε Aneme κάνε όπως εσύ νιώθεις καλύτερα δεν σε παρεξηγώ όπως και να χει ούτε και εγώ θέλω να είμαι εμπόδιο, με εκτίμηση. ΦΩΣ ΙΛΑΡΟΝ