Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

                           ΣΥΜΒΟΛΑ ΤΩΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΩΝ
Οι τέσσερεις Ευαγγελιστές συμβολίζονται με τέσσερα ζώα,
 διότι θεωρήθηκε ότι σε αυτούς αναφέρεται η προφητεία

 του προφήτου Ιεζεκιήλ .Σύμφωνα με αυτή ο Προφήτης είδε τον Θεό να κάθεται στο χερουβικό θρόνο και της Αγγελικές δυνάμεις με μορφή τεσσάρων ζώων (ανθρώπου λέοντος,μόσχου και αετού)να ψάλλουν:<<Άγιος,άγιος,άγιος Κύριος Σαβαώθ πλήρης ο ουρανός και η γη της δόξης σου>>Ή ερμηνεία της αλληγορίας αυτής από τους Πατέρες που  ασχολήθηκαν με την αντιστοιχία των Προσώπων, δεν είχε πάντοτε την ίδια εφαρμογή.Τελικά έγινε αποδεκτή σε Ανατολή και Δύση η ερμηνεία του Αγίου Ιερωνύμου,όπως αναπτύσσεται στη συνέχεια.
Ματθαίος (εκ των Δώδεκα,εορτάζει*16 Νοεμβρίου). Ο πρώτος Ευαγγελιστής,όπου αγιογραφείται,παρουσιάζεται να έχει πλησίον του μία ανθρώπινη μορφή (άνθρωπος βασιλιάς της δημιουργίας.)Διότι το Ευαγγέλιο του αρχίζει  από την κατά σάρκα γενεαλογία του Ιησού Χρηστού.       
Μάρκος (μαθητής του Άπ. Πέτρου,*25 Απριλίου).Αγιογραφείται με τον λέοντα (βασιλιά των ζώων ),διότι το κύριο         χαρακτηριστικό του Ευαγγελίου του είναι η βασιλεία του Χριστού καθώς και το ζώο αυτό είναι βασιλικό. Λουκάς (μαθητής του Άπ. Παύλου,*18 Οκτωβρίου Το τρίτο από τα συμβολικά ζώα το βόδι ( βασιλιάς των κατοικίδιων ζώων). Επειδή το Ευαγγέλιο του αρχίζει από την λατρεία του παλαιού νόμου,κατά την οποία τα θυσιαζόμενα ζώα ήταν συνήθως βόδια. 
                        Ιωάννης (εκ των Δώδεκα,* 8 Μαΐου ).
Αγιογραφείται με τον αετό (βασιλιά των πτηνών ).Διότι θεολόγησε υψηλά την απερίγραπτη αιώνια γέννηση του Υιού και Λόγου του Θεού, ένεκα του οποίου επονομάστηκε και Θεολόγος. 
{Από το λατρευτικό εγχειρίδιο.Στοιχεία Αγωγής γιά την 
τάξη και τη Λατρεία της Εκκλσίας. Γεώργιος Σ.
Κουγιουμτζογλου Πρεσβύτερος. Εκδόσεις ΣΥΝΑΞΑΡΙ}                                

    

Δεν υπάρχουν σχόλια: